La Llei d’arrendaments urbans (LAU) i el Codi Civil regulen la durada dels contractes de lloguer i les seves pròrrogues, els supòsits de finalització anticipada i els terminis de preavís, tant per als propietaris com per als llogaters.
A continuació, analitzem les causes de terminació del contracte de lloguer i els terminis de preavís que marca la llei per a cada supòsit.
Quan els terminis legals o la durada pactada entre les parts estan arribant al venciment i alguna d’elles no vol renovar, ha de preavisar de manera clara la seva intenció de no prorrogar el contracte, assenyalant dia i hora per al lliurament de les claus.
La forma més aconsellable de fer aquest preavís és mitjançant burofax amb justificant de recepció i de contingut amb el termini de preavís indicat per la llei, que serà el següent:
Per a contractes signats a partir del 6 de març de 2019
Per a contractes signats abans del 6 de març de 2019
Tant per a l’arrendador com per a l’arrendatari que vulguin acabar amb el contracte en data de venciment, s’exigeix un preavís de trenta dies.
D’acord amb l’art. 9.3 LAU el preavís de finalització anticipada de contracte de lloguer és de dos mesos, un cop hagi passat el primer any de contracte.
Als contractes de renda antiga, el preavís per causa de necessitat serà d’un any quan l’arrendador interromp la pròrroga per aquest motiu.
Segons l’art. 11 LAU són trenta dies de preavís, sempre que hagin transcorregut almenys sis mesos des de l’entrada en vigor del contracte.
Acabades les pròrrogues legals, el contracte entra en tàcita reconducció i l’arrendador podrà posar fi al contracte preavisant amb trenta dies si la renda està pactada per mesos o amb trenta dies abans de complir-se cada anualitat de la data o entrada en vigor del contracte, si la renda està pactada anualment.
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...
Els Magistrats de l’Audiència Provincial de Girona han manifestat i unificat criteris per abordar aquestes ocupacions per la via penal. Les ocupacions il·legals d’habitatges fa temps que són un problema greu per als propietaris, ja que els procediments oficials per fer-hi front són molt lents i, a més, la policia es troba amb moltes limitacions […]
...