Durant aquesta campanya de la declaració de la Renda 2022, és important conèixer les despeses que un propietari d’un o més béns immobles destinats a lloguer es pot deduir. Un dels conceptes que s’han de declarar són els ingressos econòmics derivats del lloguer d’aquests immobles, declaració que s’ha de realitzar a la secció “Rendiments del capital immobiliari“.
En cas que el lloguer sigui considerat una activitat econòmica, els ingressos obtinguts són classificats com a rendiments de l’activitat, no com a rendiments del capital immobiliari. A aquests efectes, s’entén que l’arrendament es porta a terme com activitat econòmica quan va acompanyat de serveis propis de la indústria hotelera (neteja, canvi de roba, restauració, etc.) i també quan, per a l’ordenació d’aquesta, s’utilitzi, almenys, una persona, empleada amb contracte laboral i a jornada completa.
Càlcul dels rendiments procedents de l’arrendament
En la declaració de la Renda, s’han de declarar tots els pagaments que hagi d’assolir el propietari de l’immoble – no s’inclou l’IVA -, és a dir, les despeses, serveis, comunitat, l’impost sobre béns immobles (IBI)… A aquestes quantitats percebudes, s’han de descomptar les despeses que es poden deduir per l’arrendament, donant com a resultat el rendiment net.
És important tenir en compte que cada immoble s’ha de declarar de forma individual, tot tenint en compte que les despeses no poden superar els ingressos obtinguts, doncs si fos així el resultat seria negatiu. Si això succeís en algun cas, el rendiment net seria 0.
Despeses deduïbles
Existeix la possibilitat de deduir totes aquelles despeses que es poden acreditar com a necessàries per a l’obtenció dels rendiments com, per exemple:
Com s’ha de declarar quan hi ha impagaments dels llogaters
En cas que l’inquilí no realitzi els pertinents pagaments del lloguer, el propietari té igualment l’obligació de declarar els ingressos encara que no els hagi rebut. No obstant, la llei possibilita la deducció de l’import no adquirit mitjançant el concepte “saldo de dubtós cobrament”.
Aquesta deducció es pot aplicar en dos casos:
Quan un saldo dubtós és cobrat després de la seva deducció, es computa com a ingrés en l’exercici en què es produeixi aquest cobrament.
En cas d’un lloguer destinat a habitatge habitual, la reducció és del 60%
Un dels grans beneficis de lloguer d’habitatge habitual és que compta amb una bonificació del 60% del rendiment econòmic net del pis, és a dir, que només s’ha de pagar IRPF sobre el 40% del rendiment net del lloguer. Aquesta reducció no s’aplica al lloguer d’immobles de temporada, pisos turístics, oficines, locals comercials, garatges…
Finalment, cal comentar que l’última Llei 12/2023, que ha entrat en vigor aquest 24 de maig, pel dret a l’habitatge disminueix la reducció del rendiment net positiu del 60% al 50% a partir de l’1 de gener del 2024 per als contractes que es formalitzin després del 26 de maig de 2023. Però també permet que aquesta reducció del 50% es pugui incrementar del 60% fins al 90% en funció de diversos criteris. La nova Llei permet les següents reduccions en els següents casos:
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...
Els Magistrats de l’Audiència Provincial de Girona han manifestat i unificat criteris per abordar aquestes ocupacions per la via penal. Les ocupacions il·legals d’habitatges fa temps que són un problema greu per als propietaris, ja que els procediments oficials per fer-hi front són molt lents i, a més, la policia es troba amb moltes limitacions […]
...