Quan en vendre un immoble hi ha pèrdues respecte del valor pel qual el vam adquirir, els ajuntaments no han d’exigir el pagament de l’impost de la plusvàlua, tota vegada que aquesta no ha existit.
Però ells la continuen exigint i a més s’exigeixen proves pericials dels valors de l’immoble transmès, referits a la data d’adquisició i de la de transmissió.
Doncs bé, els tribunals ja reconeixen que “als efectes de la liquidació de l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (conegut com Plusvàlua municipal), l’ escriptura de compra de la finca i la de la seva transmissió proven la depreciació que ha sofert l’immoble.”
En conseqüència, al ser menor el preu de venda al d’adquisició no es produeix el fet imposable d’aquest impost.
Així ho resol i clarifica el Tribunal Superior de Justícia de València, en la recent sentència del 14 de setembre de 2016
El cas que es plantejava, que a més era més complex, era el següent:
1. Antecedents. Segons l’escriptura de compra del terreny (any 1987), el preu d’adquisició va ser de 69.717 euros, mentre que, segons la declaració d’obra nova, el valor de construcció de la nau en el mateix any (1999), va ser de 264.445 euros. En el 2014 terreny i nau es van transmetre conjuntament per 253.420 euros, fet pel qual l’Ajuntament va girar al propietari de l’immoble liquidació per Plusvalúa per un import de 50.000 euros, aproximadament.
Impugnada aquesta liquidació, el jutjat contenciós-administratiu va donar inicialment la raó a l’Ajuntament, desestimant la demanda.
No obstant això, el TSJV estima el recurs d’apel·lació interposat contra l’esmentada sentència i anul·la i deixa sense efecte la liquidació practicada per l’Ajuntament a la propietat.
2. Com provar la depreciació de valor?. El primer Jutjat havia considerat que no se havia aportat cap dictamen ni medi provatori de cap classe que acredités que, entre la data d’adquisició i la data de meritament de l’impost, no havia existit increment de valor del terreny urbà.
I per això va entendre que davant l’absència absoluta de prova que acredités que el valor de la transmissió va ser inferior al d’adquisició, s’havia de mantenir la liquidació a favor de l’Ajuntament.
Però el Tribunal Superior va estimar que les escriptures acrediten la depreciació de l’immoble, doncs d’elles es desprèn indirectament el menor valor de l’immoble en el moment de la transmissió respecte el valor d’adquisició.
3. L’interès de la sentència del TSJ de la Comunitat Valenciana. Radica en la novedosa doctrina que introdueix, doncs la pràctica administrativa prenia exclusivament en consideració el valor cadastral de l’immoble, i tanmateix el TSJ ha reconegut com a provat el valor declarat en les escriptures públiques de compra i posterior venda.
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...
Els Magistrats de l’Audiència Provincial de Girona han manifestat i unificat criteris per abordar aquestes ocupacions per la via penal. Les ocupacions il·legals d’habitatges fa temps que són un problema greu per als propietaris, ja que els procediments oficials per fer-hi front són molt lents i, a més, la policia es troba amb moltes limitacions […]
...