Aquest és el darrer dels articles que en les últimes setmanes hem edicat a les novetats que incorpora el llibre sisè del Codi Civil de Catalunya. Amb la nova regulació respecte de les arres donarem per concloda aquesta sèrie informativa. Recordant-vos un cop més que la Cambra està a la vostra disposició per consultar qualsevol informació en la relació a aquesta novetat legislativa que no hagi estat tractada aquestes setmanes.
Tal com hem comentat en posts anteriors la Llei del llibre sisè busca la transparència i això es fa evident en la nova regulació de les arres. Les arres han estat sempre un tema polèmic en el contracte de compravenda, donant lloc a un seguit de conflictes i a una copiosa jurisprudència. La nova Llei pretén minorar el conflicte i evitar la falta de coincidència entre allò volgut i els pactes.
En primer lloc, cal saber que hi ha tres tipus d’arres:
· Arres penitencials: són aquelles que autoritzen qualsevol de les dues parts a deslligar-se lícitament del compliment del contracte, perdent-les el comprador si aquest se’n penedeix o havent-les de retornar doblades el venedor si aquest en desisteix.
· Arres confirmatòries: corresponen al lliurament d’una quantitat de diners, com a part proporcional del preu total d’una compravenda, que serveix per confirmar el contracte. Si una de les parts es fa enrere, la part contrària podrà escollir entre exigir el compliment del contracte o exigir la resolució de l’obligació. En aquest cas, la part perjudicada pot exigir una indemnització pels danys i perjudicis ocasionats.
· Arres penals: funcionen com les arres confirmatòries, però al mateix temps predeterminen la indemnització en cas d’incompliment del contracte.
La importància de conèixer els tres tipus d’arres rau en les diferents conseqüències derivades de la signatura d’unes o altres, conseqüències que vindran determinades fonamentalment pel contingut de la seva redacció. D’altra banda, el fet que en un contracte es parli d’arres penitencials no pressuposa que les arres hagin de tenir aquesta condició. La nova Llei ha introduït la novetat següent en la regulació de les arres penitencials:
Si es desitja que el desistiment del venedor comporti el pagament del doble del preu lliurat i/o que el desistiment del comprador suposi la pèrdua de la quantitat lliurada, això s’haurà de pactar de forma expressa. En cas contrari, tota quantitat lliurada com a arres es considerarà a compte del preu (arres confirmatòries o penals, segons quina sigui la redacció). Així doncs, les arres penitencials hauran de ser pactades de forma expressa.
Atents, per tant, a l’hora de signar un contracte d’arres, ja que davant la diversitat reconeguda, a falta d’indicació expressa en els contractes, el lliurament d’arres té una funció purament confirmatòria o de pagament d’una part del preu final.
Finalment, una de les grans novetats pel que fa a les arres penitencials és la possibilitat de constituir-ne dipòsit notarial i inscriure-les per un termini de fins a sis mesos en el Registre de la Propietat, quedant així l’immoble afecte a la seva devolució, arribat el cas.
El govern de la Generalitat, mitjançant el Decret Llei 5/2025 publicat el 26 de març, ha introduït diverses modificacions importants que afecten als propietaris d’immobles a Catalunya, especialment en l’àmbit fiscal. Les principals novetats fiscals per a aquest 2025 són les següents: Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) S’actualitza la deducció per […]
...
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...