Hi ha determinades forces polítiques que estan obsessionades a fer desaparèixer els contractes de lloguer de temporada. En aquest sentit, recordem el següent: cap de les lleis que han cercat la regulació dels lloguers de temporada ha acabat prosperant, ni el Decret llei aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya el passat mes d’abril, ni la proposició de llei presentada durant el mes de juliol al Congrés dels Diputats.
No obstant això, ara s’hi sumen, d’una banda, una nova proposició de Llei presentada al Congrés el dia 31 d’octubre, que modifica la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) per a regular els lloguers de temporada i, de l’altra, el Decret que regula els arrendaments de curta durada d’immobles amoblats, siguin o no per ús turístic i siguin habitatges sencers o lloguer per habitacions. Així es crea un Registre identificatiu per a cada immoble que s’ofereixi llogar.
Aquesta nova proposició de Llei, com en el cas de les anteriors, no es limita a regular els contractes de temporada, sinó que els inhabilita, ja que estableix que aquests contractes han de tenir una durada màxima de 9 mesos. Si superen aquest termini, queden regulats com a contracte d’habitatge habitual, amb tot el que comporta la durada regulada: pròrrogues obligatòries, regulació de preus, la subjecció al lloguer social si és el cas, etc.
No s’han publicat dades oficials per part de l’Incasòl referents al nombre de contractes de temporada existents ni sobre quina és la seva proporció respecte dels contractes d’habitatge habitual. Tampoc s’ha informat sobre si, des de l’entrada en vigor de la regulació de preus dels habitatges habituals, ha variat amb desmesura aquesta proporció. Sense aquestes dades hi ha qui no dubta a afirmar que els arrendadors utilitzen fraudulentament els contractes de temporada per eludir la regulació de preus.
Els contractes de temporada es necessiten per atendre situacions especials: els pisos d’estudiants, els desplaçats laborals, per temporades turístiques d’estiu o per altres raons professionals, els contractes de lloguer turístic de temporada… Així doncs, des de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, entenem que en cap cas s’han de suprimir o sotmetre a les condicions pròpies dels contractes d’habitatge habitual.
És evident que els habitatges que són per ús habitual mereixen una protecció especial, que ja els hi dona la LAU. Els lloguers de temporada, però, obeeixen a altres finalitats i no els cal aquesta sobreprotecció que ofereix la LAU. L’administració té eines per a combatre els supòsits fraudulents.El Decret que elabora el Ministerio de la Vivienda per a regular els arrendaments de curta durada n’és un exemple. Per a aquests tipus d’arrendament serà obligatori obtenir un número de registre per a cada immoble i, a través d’una plataforma informàtica que s’anomena “Ventanilla única digital de arrendamientos”, els portals immobiliaris que comercialitzen els lloguers facilitaran a l’administració tota l’activitat que registri l’immoble alhora que l’administració transmetrà a aquests portals, les resolucions dels immobles inhabilitats.
Confiem que, durant la tramitació parlamentària sorgeixin, per part d’altres forces polítiques, criteris en defensa de la diversitat de contractes i de regulacions, per a atendre a situacions tan diverses com la residència habitual i la residència per altres circumstàncies temporals.
Un cop més hem d’expressar que, per a incrementar l’oferta d’habitatges de lloguer, no és bon camí seguir aplicant mesures perjudicials als arrendadors, com per exemple la regulació de preus, el lloguer social obligatori a càrrec dels propietaris, la supressió dels contractes temporals, les dificultats davant les ocupacions o els procediments de desnonament, etc. Són les administracions i no els propietaris particulars les que han d’assumir les seves responsabilitats davant les situacions d’emergència habitacional i han de fomentar l’oferta, sigui pública, privada o publicoprivada.
Miquel Costa i Perich
Gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...
Els Magistrats de l’Audiència Provincial de Girona han manifestat i unificat criteris per abordar aquestes ocupacions per la via penal. Les ocupacions il·legals d’habitatges fa temps que són un problema greu per als propietaris, ja que els procediments oficials per fer-hi front són molt lents i, a més, la policia es troba amb moltes limitacions […]
...