Les façanes són la cara visible des de l’exterior dels murs verticals que tanquen un edifici. Les façanes, com totes les altres parts d’un edifici, estan sotmeses a l’aparició de lesions que poden tenir l’origen a l’envelliment dels materials, a un mal disseny constructiu, a un defecte de construcció, o bé a una circumstància accidental; en les façanes, pel fet d’estar en contacte directe amb l’exterior, hi intervé també l’acció continuada dels agents atmosfèrics.
L’objectiu d’aquest article és fer una catalogació, a grans trets, de les principals lesions que podem trobar a les façanes, ordenades segons el lloc on habitualment es localitzen. No és d’estranyar que molts propietaris cerquin un assessorament tècnic especialitzat per tal de buscar l’origen i posar solució a les lesions de les seves façanes, ja que són molt freqüents, i poden aparèixer tant a la superfície general, com en els elements singulars.
A la superfície de la façana, segons el tipus d’acabat superficial exterior que tingui, hi podem trobar diverses lesions, en funció de si són acabats de tipus continu, discontinu o vist. Aquestes lesions són:
En tots els tipus d’acabats poden sorgir esquerdes profundes que travessin el gruix del mur, i causin humitats per filtració d’aigua a l’interior de l’edifici.
En els elements singulars de la façana, com són els balcons, les cornises i els coronaments, les baranes, les juntes de dilatació, etc. hi apareixen diverses lesions:
En els balcons, apareixen esquerdes en el paviment, o bé les peces de paviment s’aixequen. També succeeix que el sistema d’impermeabilització perd les seves propietats, i deixa de ser estanc a l’aigua pluvial. Aquest fet provoca filtracions d’aigua a la cara inferior del balcó i, en el cas de ser de formigó armat, oxidació de les armadures d’acer. Quan les armadures estan situades massa a l’extrem, en augmentar de volum, esquerden el formigó i provoquen despreniments.
Les lesions que apareixen a les façanes poden comportar perill per a la integritat i el despreniment de certs elements constructius, fet que implica, en casos, perill per a les persones. Quan en una lesió no s’actua a temps, aquesta s’agreuja i afecta a altres elements constructius, augmenta l’extensió, i provoca altres lesions derivades, amb el conseqüent increment del cost econòmic de la reparació . Davant d’aquesta situació, el camí que cal seguir és clar: és important reparar les lesions existents amb les actuacions reparadores específiques i, per tal de prevenir-les, cal realitzar les actuacions de manteniment i de revisió oportunes.
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...
Els Magistrats de l’Audiència Provincial de Girona han manifestat i unificat criteris per abordar aquestes ocupacions per la via penal. Les ocupacions il·legals d’habitatges fa temps que són un problema greu per als propietaris, ja que els procediments oficials per fer-hi front són molt lents i, a més, la policia es troba amb moltes limitacions […]
...