L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats, i que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l’habitatge. En aquests territoris hi viuen més de 7 milions de persones, el 90% del total de la població.
És important aclarir que aquesta nova declaració de Zona de Mercat d’Habitatge Tensionat no serà efectiva fins a la publicació de una resolució expressa per part del Ministerio de Vivienda, queden tràmits per a realitzar, l’exposició al públic i termini per presentar al·legacions, la resolució aprovatòria per part de la Generalitat i la posterior del Ministerio.
Des de la Cambra de la Propietat insistim que la regulació no és la solució al problema dels preus dels lloguers, ja que al deixar de ser pactats entre propietaris i llogaters, en aquestes zones tensionades, no es tenen en compte les condicions de l’habitatge, la superfície, l’estat de conservació, la ubicació…
Els preus de lloguer fa temps que estan augmentant a conseqüència de l’escassetat d’oferta. La regulació dels preus, sumat a altres mesures com són la dificultat de recuperar l’habitatge en processos de desnonament, el lloguer social obligatori o les polítiques davant l’ocupació, són totalment contraproduents per a resoldre el veritable problema, que és la de manca d’habitatges de lloguer.
Segons la Generalitat «Aquesta ampliació, que es produeix just un mes després que hagi entrat en vigor a Catalunya l’aplicació del topall del preu del lloguer en 140 municipis, respon als canvis que s’han produït al mercat de l’habitatge aquests darrers mesos. L’increment generalitzat del cost de l’habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, ha fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensionat.»
Des de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, creiem que lluny de les polítiques que s’han anat aplicant al llarg d’aquests darrers anys, el que fa falta per resoldre el problema de l’habitatge és incrementar fortament el parc d’habitatges de lloguer en totes les seves facetes: habitatge social per part de les Administracions i habitatge lliure per tots aquells que tinguin capacitat d’aportar-ne, siguin petits propietaris amb els seus estalvis o siguin grans inversors disposats a construir blocs sencers d’habitatges destinats al lloguer.
Fa 11 anys que no es destinen recursos de l’Estat a la promoció de nous habitatges de protecció oficial (HPO). La Càtedra d’Empresa “Habitatge i Futur” de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) ha publicat el seu sisè Policy Brief titulat “L’Habitatge protegit a Catalunya: Un […]
...
La resposta és sí, és completament legal vendre un pis llogat. I, a més, és una pràctica força comuna. Tot i això, existeixen algunes normes que el propietari ha de conèixer abans de posar en venda un habitatge llogat prèviament. És legal vendre un pis que està llogat? Segons la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), els […]
...
El president del Govern espanyol ha anunciat un paquet de mesures destinades a combatre la crisi de l’accés a l’habitatge i a proporcionar a la ciutadania més pisos, amb una regulació més estricta i més ajudes. Amb aquest pla de promoció de l’accés a l’habitatge, Pedro Sánchez ha destacat la necessitat d’una intervenció pública compartint […]
...
Des d’aquest 2 de gener ja està en vigor la nova regulació dels contractes de curta durada. No obstant això, la seva aplicació es demorarà fins a l’1 de juliol ja que, d’aquesta forma, es donarà un termini per a generar les eines tecnològiques necessàries per a la seva aplicació. La regulació afecta a tots […]
...