Tot i això, existeixen algunes normes que el propietari ha de conèixer abans de posar en venda un habitatge llogat prèviament.
Segons la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), els propietaris poden vendre un habitatge encara que estigui llogat. En aquests casos, com el contracte de lloguer continua vigent, el comprador d’aquell habitatge haurà d’assumir els drets i els deures del contracte existent. Això significa que l’habitatge continua llogat i el comprador i nou propietari haurà de respecte els termes acordats en el contracte i amb l’arrendatari.
Hi ha dues situacions diferenciades:
el nou propietari d’un habitatge arrendat queda subrogat en els mateixos drets i obligacions de l’arrendador i, per tant, el comprador haurà de respectar la durada total del contracte vigent.
En aquests casos es diferencia sobre si el nou comprador era o no coneixedor de la llarga durada del contracte. Si ho era, haurà de respectar els terminis, però, si no, l’àmbit legal estableix que el nou propietari només ha de suportar l’arrendament fins a la durada legal d’aquest, 5 o 7 anys, encara que haurà d’indemnitzar a l’arrendatari.
Un dels aspectes clau en la venda d’un pis llogat és el dret d’adquisició preferent de l’inquilí. Això vol dir que l’inquilí té l’opció de comprar l’habitatge en les mateixes condicions que se li ofereix a un tercer, sempre que no hagi fet una renúncia explícita a aquest dret en el contracte d’arrendament. A banda, el propietari està obligat a notificar a l’inquilí la seva intenció de vendre el pis amb almenys 30 dies d’antelació abans de formalitzar el procés de compravenda.
Abans de vendre, és recomanable assessorar-se amb professionals especialitzats per assegurar-se que es compleixen totes les obligacions legals. Si necessites ajuda, contacta amb la nostra assessoria jurídica que t’ajudarà a resoldre els teus dubtes.
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...
El govern de la Generalitat, mitjançant el Decret Llei 5/2025 publicat el 26 de març, ha introduït diverses modificacions importants que afecten als propietaris d’immobles a Catalunya, especialment en l’àmbit fiscal. Les principals novetats fiscals per a aquest 2025 són les següents: Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) S’actualitza la deducció per […]
...