El 9 de novembre de 2023 va entrar en vigor el Decret llei de la Generalitat de Catalunya que estableix una nova regulació per als pisos turístics, subjectant-los a l’obtenció prèvia de llicència urbanística.
Fins aquesta data, el registre de pisos turístics només requeria d’una sol·licitud, disposar de la cèdula d’habitabilitat vigent, estar moblat, i acompanyar una declaració responsable del propietari. A partir d’ara, la nova normativa endurirà els tràmits per a la concessió de l’activitat de pisos turístics, i seran els ajuntaments els qui, a través de les seves normes urbanístiques, determinaran quants pisos turístics permeten. En tot cas, aquestes llicències deixaran de ser indefinides i es concediran per un període de cinc anys. Tot i això, són prorrogables per altres cinc anys més si el planejament urbanístic ho permet.
Quant als pisos turístics existents, la norma establirà un règim transitori. Així doncs, els pisos turístics que ja compten amb la corresponent habilitació hauran de renovar els seus títols en un període màxim de cinc anys des de l’entrada en vigor d’aquest decret i, en tot cas, si la corporació municipal acredita que no hi ha sòl suficient per a garantir l’accés a l’habitatge, hauran de cessar en la seva activitat.
Albons, Alp, Banyoles, Begur, Bellcaire d’Empordà, Blanes, Cadaqués, Calonge, Camprodon, Cantallops, Castelló d’Empúries, Castell-Platja d’Aro, Colera, Cruïlles, Das, El Port de la Selva, Figueres, Garrigoles, Girona, Gualta, Guils de Cerdanya, La Bisbal d’Empordà, l’Escala, Llançà, Llívia, Lloret de Mar, Madremanya, Molló, Olot, Palafrugell, Palamós, Palau-sator, Palau-saverdera, Pals, Pau, Porqueres, Puigcerdà, Queralbs, Rabós, Regencós, Ripoll, Roses, Rupià, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d’Aro, Sarrià de Ter, Setcases, Susqueda, Torroella de Fluvià, Torroella de Montgrí, Toses, Tossa de Mar, Ullastret, Ventalló, Vilallonga de Ter, Vilaür i Vilopriu.
Amb caràcter general, la nova regulació establirà una limitació a la concessió d’aquestes llicències: en cap cas es podran atorgar més llicències que les resultants d’aplicar un màxim de 10 habitatges d’ús turístic per cada 100 habitants.
Com es pot veure, seran moltíssims els municipis de les comarques gironines que es veuran afectats per aquesta nova normativa. Afectarà sobretot als municipis de costa, ja que és on els apartaments turístics constitueixen una important font d’acollida de turistes. L’aplicació d’aquesta norma en els termes que actualment estan previstos generarà una important pèrdua de turisme per a totes les poblacions, no tant sols quedaran afectats els propietaris del apartaments turístics, sinó també els ingressos de comerços, bars i restaurants i altres serveis destinats al turisme. A més, tot això no suposarà una solució en l’escassetat d’habitatge d’ús habitual, doncs molts d’aquests apartaments comparteixen l’ús turístic amb l’ús privat dels propis propietaris o familiars.
Fa falta que aquest Decret es convalidi al Parlament de Catalunya. Així doncs, confiem en què, en el tràmit parlamentari, suposi les aportacions dels grups polítics que no comparteixen els criteris i conseqüències i que aquest text no aconsegueixi la seva consolidació, i es facin polítiques encaminades a incrementar el parc d’habitatges residencials, siguin de promoció privada o de promoció pública per tal de solucionar l’escassetat d’habitatge residencial especialment en regim de lloguer.
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...
Els Magistrats de l’Audiència Provincial de Girona han manifestat i unificat criteris per abordar aquestes ocupacions per la via penal. Les ocupacions il·legals d’habitatges fa temps que són un problema greu per als propietaris, ja que els procediments oficials per fer-hi front són molt lents i, a més, la policia es troba amb moltes limitacions […]
...