El Ple del Congrés ha aprovat recentment una moció que proposa incloure en el Codi Penal els delictes d’usurpació en l’àmbit del judici ràpid, així com endurir les penes previstes i garantir el compliment íntegre del càstig.
La proposta aprovada pel Congrés pretén reformar la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, la Llei d’Enjudiciament Civil, la Llei d’Enjudiciament Criminal i el Codi Penal.
En aquest últim cas, la reforma es proposa per tal d’endurir les penes previstes i per garantir que els autors del delicte d’usurpació compleixen el càstig que se’ls imposa; a banda de dissuadir altres de cometre el mateix delicte i “impedir la proliferació d’organitzacions criminals que obtenen lucre de l’activitat il·legal de l’ocupació “.
La moció aprovada promou els judicis verbals com una eina per facilitar el desallotjament i que el propietari o usufructuari pugui recuperar la immediata recuperació de la plena possessió d’un habitatge o de part d’ell. Un dels punts que més suspicàcies va generar en el debat en el Ple del Congrés va ser la possibilitat que la policia pugui entrar en un habitatge ocupat en cas d’existir prou indicis que s’està utilitzant amb finalitats delictives particularment greus, com ara el terrorisme, el tràfic de drogues o d’éssers humans. Finalment, el text pactat pel PP i Ciudadanos recull explícitament que aquesta entrada es podrà fer “sempre que s’aporti ordre judicial o autorització del titular de l’habitatge”.
Mesures de protecció social
D’altra banda, la iniciativa també inclou mesures per garantir la protecció social, econòmica i jurídica de persones en situacions de vulnerabilitat, en particular habitacional, amb la introducció de la dació en pagament en cas de deutors vulnerables; així com regula la possibilitat de romandre tres anys en la casa inicialment ocupada satisfent al propietari un lloguer que no superi el 30% dels ingressos de la unitat familiar.
La moció reclama reforçar els serveis socials dels ajuntaments per tal de poder atendre les persones que hagin estat desallotjades després d’una ocupació “quan concorre alguna justificada raó social”. Tanmateix es preveu actualitzar i la pàgina web del Ministeri de Foment per publicar-hi les ajudes previstes en el Pla Estatal d’Habitatge, a més d’incorporar-hi enllaços als organismes autonòmics que gestionen programes d’aquest pla.
Finalment, el Congrés ha demanat avaluar la conveniència que el Fons Social d’Habitatge adquireixi caràcter definitiu. Aquest Fons, previst en el decret llei de mesures urgents per reforçar la protecció als deutors hipotecaris, és el mecanisme mitjançant el qual les entitats financeres cedeixen pisos per convertir-los en immobles destinats a lloguer social.
El govern de la Generalitat, mitjançant el Decret Llei 5/2025 publicat el 26 de març, ha introduït diverses modificacions importants que afecten als propietaris d’immobles a Catalunya, especialment en l’àmbit fiscal. Les principals novetats fiscals per a aquest 2025 són les següents: Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) S’actualitza la deducció per […]
...
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...