La Comissió Europea va iniciar un procediment davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea amb la finalitat de formular al citat Tribunal una pregunta: Els articles de la legislació espanyola que regulen la responsabilitat patrimonial de l’Estat són o no contraris a la normativa europea quan es produeix una reclamació a l’Estat per haver vulnerat el dret europeu?
La Comissió Europea va entendre que l’Estat espanyol havia imposat uns requisits molt rígids que, en la pràctica, feien gairebé impossible sol·licitar una responsabilitat patrimonial a l’Estat quan havia una infracció de la normativa europea.
Finalment el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha resolt a favor dels ciutadans i ha dictat una sentència que declara contraria al dret de la Unió Europea la normativa espanyola sobre la responsabilitat patrimonial de l’Estat. Ja ho va advertir l’Advocat General del Tribunal (els seus informes no vinculen al Tribunal, però assisteix al Tribunal de Justícia, presentant conclusions motivades) i ara ho ha confirmat el Tribunal de Justícia.
Quina importància pràctica té aquesta resolució europea?
Com a conseqüència d’aquesta Resolució judicial Espanya haurà de prendre mesures per garantir el correcte compliment del règim jurídic per obtenir un rescabalament per danys derivats de lleis contràries al règim comunitari. Exposat amb altres paraules la sentència implica que, d’ara en endavant, serà més fàcil pels ciutadans exigir a l’Estat espanyol la seva responsabilitat patrimonial.
Aquest canvi de criteri por facilitar futures reclamacions:
Res garanteix l’efectiu rescabalament dels danys ocasionats als ciutadans per l’aplicació de determinades normes jurídiques estatals però, si més no, amb la sentència del Tribunal europeu, s’han desterrat aquells requisits tant rígids que impedien, en molts casos, l’obtenció de la reparació patrimonial.
Quins requisits han canviat per sol·licitar la responsabilitat patrimonial de l’administració per vulnerar el dret de la Unió Europea?
La normativa estatal determina que per reclamar responsabilitats a les diferents administracions públiques per infracció del dret de la Unió europea, s’han de complir prèviament determinats requisits o, exposat d’una altra forma: si no es donen prèviament determinats requisits la demanda contra l’administració decaurà i no es podrà obtenir una indemnització dels danys ocasionats als particulars. Amb la sentència dictada pels Tribunal europeu s’han flexibilitzat i així:
Ara només restarà comprovar com adaptarà l’Estat espanyol el contingut de la sentència del Tribunal Europeu a la seva normativa interna.
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...
Els Magistrats de l’Audiència Provincial de Girona han manifestat i unificat criteris per abordar aquestes ocupacions per la via penal. Les ocupacions il·legals d’habitatges fa temps que són un problema greu per als propietaris, ja que els procediments oficials per fer-hi front són molt lents i, a més, la policia es troba amb moltes limitacions […]
...