La Càtedra d’Empresa “Habitatge i Futur” de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) ha publicat el seu sisè Policy Brief titulat “L’Habitatge protegit a Catalunya: Un descoratjador viatge de 20 anys”, elaborat pels economistes Miquel Morell i Agustí Jover, i per Nil Ragàs, llicenciat en ADE, sota la coordinació del director de la Càtedra, el professor Josep Maria Raya. L’interès generat per aquest document ens ha portat a la Cambra de la Propietat Urbana de Girona a promoure’n la difusió entre els nostres associats.
Des de 1978, l’Estat ha anat aprovant successius Planes Estatales de Vivienda (PEV) en els quals ha definit diferents línies d’ajut i recursos pressupostaris amb l’objectiu de propiciar les condicions econòmiques i financeres idònies que permetin produir i aportar HPO al mercat. Els successius PEV han anat fent possible la producció d’HPO. Pel que fa a les qualificacions provisionals (concepte assimilable a habitatges iniciats) d’HPO a Catalunya, acollits als Planes Estatales de Vivienda y Planes Autonómicos, entre els anys 2004 i 201, es van registrar una mitjana anual de 6.194 qualificacions provisionals mentre que, entre 2013 i 2023, la mitjana anual ha estat de 1.569 HPO.
Per tant, el problema de l’habitatge que tenim a 2025 no és un fet conjuntural, sinó que fa 11 anys que no es destinen recursos de l’Estat a la promoció de nous HPO.
A partir de 2013, la Generalitat de Catalunya fa un sobreesforç de destinar recursos pressupostaris a la promoció d’HPO que té com a resultat un augment dels HPO acollits als plans autonòmics que queden però molt lluny de compensar els HPO que fins aleshores s’havien finançat amb càrrec als PEV.
L’esforç pressupostari que, a nivell agregat de l’Estat i la Generalitat de Catalunya, han destinat a les polítiques d’habitatge entre 2013 i 2023, representa, de mitjana, el 0,29% del total d’obligacions reconegudes. Això evidencia que els poders públics no consideren l’habitatge com un servei bàsic i de primera necessitat de la ciutadania.
El dèficit d’HPO generat entre 2013 i 2023 a Catalunya afegit a les necessitats futures d’HPO pels propers 15 anys es quantifica en 20.866 nous HPO/any (aproximadament 18 vegades més del que venim produint), requereix replantejar-se de cap a peus les polítiques d’habitatge que s’han executat en el darrer decenni.
Durant el període 2013-2023, el 34% dels 13.320 HPO han estat promoguts per l’INCASOL i altres promotors públics, mentre que el 66% restant ha estat promogut per promotors privats (amb o sense ànim de lucre). Així doncs, la col·laboració publico-privada és clau per a incrementar la construcció d’habitatge protegit a Catalunya
Fa 11 anys que no es destinen recursos de l’Estat a la promoció de nous habitatges de protecció oficial (HPO).
La Càtedra d’Empresa “Habitatge i Futur” de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) ha publicat el seu sisè Policy Brief titulat “L’Habitatge protegit a Catalunya: Un descoratjador viatge de 20 anys”.
D’aquest document s’extrauen diverses conclusions com que l’esforç pressupostari que, a nivell agregat de l’Estat i la Generalitat de Catalunya, han destinat a les polítiques d’habitatge entre 2013 i 2023, representa, de mitjana, el 0,29% del total. Això evidencia que els poders públics no consideren l’habitatge com un servei bàsic i de primera necessitat de la ciutadania.
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...
El govern de la Generalitat, mitjançant el Decret Llei 5/2025 publicat el 26 de març, ha introduït diverses modificacions importants que afecten als propietaris d’immobles a Catalunya, especialment en l’àmbit fiscal. Les principals novetats fiscals per a aquest 2025 són les següents: Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) S’actualitza la deducció per […]
...