El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal.
Aquesta reforma estableix que el procediment penal per aquests delictes a partir d’ara serà el designat per un enjudiciament ràpid, que permet obtenir una Resolució Judicial en un termini d’entre 15 i 20 dies, aproximadament.
La realitat és bastant diferent al que estableix la norma, ja que la celebració d’aquests tipus de judicis està condicionada pel col·lapse actual dels Jutjats i, a més, fins que la sentència no és ferma, es pot presentar un recurs d’apel·lació.
Aquests fets tenen com a conseqüència que aquests judicis es dilatin a la pràctica i, en el cas de no existir un recurs d’apel·lació, la resolució pot trigar entre 3 o 4 mesos.
D’altra banda, veus de referència com el Magistrat del Tribunal Suprem, el D. Vicente Magro Servet, indiquen que la via de solució per l’enjudiciament d’aquests dos delictes no pot consistir en un judici ràpid, sinó que ha de consistir en una mesura cautelar d’expulsió urgent en un termini màxim de 48 o 72 hores, sempre que així es sol·liciti a la denúncia i sense que la possible vulnerabilitat econòmica dels ocupants il·legals pugui dilatar el procediment. Aquesta mesura cautelar és la que s’aplica a altres països d’Europa, com per exemple a França (48 hores), a Alemanya (24 hores) o a Països Baixos. En aquests països, una simple denúncia a la policia és suficient perquè aquesta es personi a l’immoble amb una autorització judicial i procedeixi a desallotjar els ocupes.
En el sentit apuntat anteriorment, en el mes de febrer de 2025, es va presentar al Congrés dels Diputats una Proposició de Llei de mesures urgents de desallotjament en un termini de 48 hores, proposició que haurà de ser tramitada i, en el seu cas, aprovada pel Congrés.
La Llei que va entrar en vigor el dia 3 d’abril no inclou dins de l’enjudiciament ràpid als supòsits coneguts com a “inquiocupació” que constitueixen, de fet, una altra forma d’ocupació il·legal d’immobles.
La “inquiocupació” es produeix essencialment quan una persona simula la voluntat de pagar els rebuts del lloguer al signar un contracte d’arrendament, abonant el primer o el segon mes, per després deixar de pagar els rebuts de lloguer sense abandonar l’immoble.
En aquests casos i, com la persona disposa d’un contracte d’arrendament que li permet ocupar l’habitatge, el propietari es veu obligar a instar una demanda de desnonament per manca de pagament per la via civil, que pot arribar a demorar-se més de 20 mesos.
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...
El govern de la Generalitat, mitjançant el Decret Llei 5/2025 publicat el 26 de març, ha introduït diverses modificacions importants que afecten als propietaris d’immobles a Catalunya, especialment en l’àmbit fiscal. Les principals novetats fiscals per a aquest 2025 són les següents: Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) S’actualitza la deducció per […]
...