Novetats fiscals 2025 a Catalunya

El govern de la Generalitat, mitjançant el Decret Llei 5/2025 publicat el 26 de març, ha introduït diverses modificacions importants que afecten als propietaris d’immobles a Catalunya, especialment en l’àmbit fiscal.
Les principals novetats fiscals per a aquest 2025 són les següents:
Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF)
- S’actualitza la deducció per lloguer de l’habitatge habitual per a determinats col·lectius. Així doncs, s’augmenta el topall de renda per aplicar-la (de 20.000 a 30.000 euros), incrementant l’import màxim de la deducció (fins a 500 euros) i elevant l’edat per a joves fins als 35 anys.
- Es crea una nova deducció per lloguer de l’habitatge habitual per a víctimes de violència masclista del 20% amb un màxim de 1.000 euros anuals, sempre que es compleixin determinats requisits de renda. En alguns casos, aquesta deducció pot arribar a assolir el 25% i un màxim de 1.200 euros en determinats casos.
Impost sobre Transmissions Patrimonials Oneroses (ITP)
- S’introdueixen nous trams impositius per a la transmissió d’immobles i la constitució i cessió de drets reals sobre ells. Els tipus de gravamen oscil·la segons el valor de l’immoble, ja que pot anar del 10%, per a valors de fins a 600.000 euros, fins al 13% per a valors superiors a 1.500.000 euros.
- Es fixa un tipus impositiu del 20% per a l’adquisició d’habitatges per grans tenidors, tant per a persones físiques com jurídiques propietàries de més de 10 immobles d’ús residencial o amb una superfície construïda superior a 1.500 m² d’ús residencial a Catalunya. Aquest tipus impositiu també afecta als titulars de cinc o més immobles urbans d’ús residencial en zones de mercat residencial tensionat. A banda, aquest tipus s’aplica a la transmissió d’edificis sencers d’habitatges.
- S’aprova una bonificació del 50% de la quota per a les transmissions d’edificis d’oficines o d’edificis d’estructura no finalitzada per a la seva transformació en habitatges en règim de protecció oficial.
- S’estableix un tipus reduït del 5% en l’adquisició de l’habitatge habitual per a víctimes de violència masclista, sota certes condicions de renda.
- S’amplia fins als 35 anys el requisit d’edat per als joves que adquireixen el seu habitatge habitual per poder aplicar el tipus del 5% en transmissions patrimonials oneroses.
- S’aproven noves bonificacions, com ara una del 100% per a cooperatives d’habitatge sense ànim de lucre i una altra del 50% per a la transmissió d’immobles que es destinin a constituir la seu social o el centre de treball d’empreses o activitats professionals, sempre que es compleixin certs requisits.
Actes jurídics documentats (AJD)
- Es concedeix una bonificació del 100% de l’impost que grava l’escriptura pública que documenta la transmissió subjecta a l’IVA d’un habitatge que ha de constituir l’habitatge habitual del contribuent menor de 35 anys i amb ingressos inferiors a 36.000 euros.
- S’eleva fins al 3,5% el tipus d’AJD que grava els documents en els quals s’ha renunciat a l’exempció en l’IVA.
- Es preveuen bonificacions del 50% en la quota gradual d’AJD per als casos de transmissions d’immobles destinats a la construcció d’habitatges de protecció oficial o a la ubicació de seus o centres de treball.
- Es recupera la bonificació en AJD de les escriptures públiques de constitució en règim de propietat horitzontal per parcel·les fins al 31 de desembre de 2027, amb una bonificació del 75% per a polígons industrials i logístics.
Impost sobre successions i donacions (ISD)
- Es redueix un 95% els impostos en la donació d’un habitatge habitual o de diners per a la seva adquisició a favor de víctimes de violència masclista, amb límits màxims de reducció.
- S’estableix una bonificació del 99% en l’impost sobre successions en les adquisicions per causa de mort per als descendents i ascendents consanguinis d’una causant víctima de violència masclista morta com a conseqüència d’aquesta violència.
- S’amplia de tres a sis mesos el termini per adquirir el primer habitatge habitual en cas de donació de diners als descendents per a aquesta finalitat.
Cànon de l’Aigua
- Se suprimeixen els mínims de facturació per a la tarifa social del cànon de l’aigua, substituint-se d’una part fixa de la quota determinada en funció dels trams de consum mensuals, buscant promoure un consum responsable.
- S’inclouen nous col·lectius que poden acollir-se a la tarifa social del cànon de l’aigua.
Entrada en vigor
És important tenir en compte que l’entrada en vigor d’aquestes mesures és diversa:
- Els Impostos sobre Successions i Donacions i Transmissions Patrimonials i actes jurídics documentats entraran en vigor al cap de tres mesos de l’endemà de la publicació del decret al DOGC.
- Les modificacions al cànon de l’aigua entraran en vigor l’1 de gener de 2026.
- La resta de mesures del Decret Llei entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació.
En Cas de Dubtes, contacta’ns.
Si necessites qualsevol aclariment al respecte, des de la Cambra de la Propietat de Girona et podem ajudar. Contacta’ns aquí.