La Direcció General de Tributs (DGT) ha resolt a la consulta de 15 de febrer de 2024, V0123/2024 que, amb la dissolució de comunitat de béns formada per un únic bé que s’adjudica a una de les comuneres que compensa econòmicament la resta dels comuners, no es produeix el fet imposable de l’Impost de Plusvàlua (IIVTNU) i en una transmissió futura del dit immoble el període de generació de l’increment s’ha de computar des de la data en què els germans van adquirir al seu dia la propietat de l’immoble per herència.
En aquest cas, una persona i els seus tres germans han adquirit la propietat d’un bé immoble per herència de la mare i del pare, el 25% cadascun. Després de la mort de dos dels seus germans, cada quarta part corresponent de la propietat de l’immoble va ser heretada per dues filles d’una de les víctimes mortals i per una neboda del subjecte passiu, respectivament.
Ara pretenen dissoldre el condomini existent sobre el bé immoble, adjudicant la totalitat de la propietat de l’immoble a la neboda, compensant en metàl·lic a la resta de comuners pel seu percentatge de participació.
El bé immoble el ple domini del qual pretenen adjudicar a una de les comuneres és l’únic bé que forma part de la comunitat de béns. Per tant, en aquest cas, s’està davant d’una dissolució de comunitat de béns formada per un únic bé que s’adjudica a una de les comuneres que compensa econòmicament la resta dels comuners, sent l’excés d’adjudicació inevitable, per la qual cosa no es produirà el fet imposable de l’IIVTNU.
Això no obstant, a l’efecte d’una futura transmissió de l’immoble adjudicat i a l’efecte de la determinació de la base imposable de l’IIVTNU, cal tenir en compte que el període de generació de l’increment de valor del terreny de naturalesa urbana posat de manifest en aquesta futura transmissió serà el comprès entre la data de la meritació de l’impost que es liquidi i la de la meritació de l’anterior transmissió de la propietat del terreny que hagi estat subjecta a l’IIVTNU.
És a dir, la data d’inici del període de generació serà la data en què els germans van adquirir al seu dia la propietat de l’immoble per herència i no la data en què s’adjudica a la comunera el 100% del ple domini sobre l’immoble per dissolució del condomini entre els comuners.
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...
Els Magistrats de l’Audiència Provincial de Girona han manifestat i unificat criteris per abordar aquestes ocupacions per la via penal. Les ocupacions il·legals d’habitatges fa temps que són un problema greu per als propietaris, ja que els procediments oficials per fer-hi front són molt lents i, a més, la policia es troba amb moltes limitacions […]
...