Consulta Vinculant V3146-18, d’11 de desembre de 2018 de la SG d’Impostos sobre la Renda de les Persones Físiques
Quan l’habitatge no està llogat sinó en una situació prèvia a sortir al mercat, es requereix que hi hagi una correlació entre les despeses de conservació i reparació, i els ingressos derivats del posterior lloguer de l’habitatge.
Les despeses de canvi d’aparell d’aire condicionat i caldera, reparació del sol i pintura de l’immoble, abans de posar-lo al mercat, són deduïbles a l’efecte de la determinació del rendiment net del capital immobiliari en l’IRPF.
Entenent que l’arrendament no es realitza com a activitat econòmica, són despesa deduïble per a la determinació del rendiment net del capital immobiliari totes les despeses necessàries per a la seva obtenció, i en particular, les efectuades regularment amb la finalitat de mantenir l’ús normal dels béns materials, com el pintat, l’arranjament d’instal·lacions, o la substitució d’elements, així com les instal·lacions de calefacció, ascensor, portes de seguretat o d’altres.
L’import total a deduir per les despeses no podrà excedir, per a cada bé o dret, la quantia dels rendiments íntegres obtinguts, encara que l’excés es podrà deduir en els quatre anys següents, sense que pugui excedir, conjuntament amb les despeses per aquests mateixos conceptes corresponents a cadascun d’aquests anys, de la quantia dels rendiments íntegres obtinguts en cadascun d’aquests, per a cada bé o dret.
No obstant això, que les despeses siguin deduïbles està condicionat a l’obtenció d’uns ingressos, és a dir, d’uns rendiments íntegres del capital immobiliari: els procedents de l’arrendament o de la constitució o cessió de drets o facultats d’ús o gaudi de béns immobles o de drets reals que recaiguin sobre aquests.
Per això, quan només existeix una expectativa de lloguer, les reparacions i actuacions de conservació efectuades han d’anar dirigides exclusivament a la futura obtenció de rendiments del capital immobiliari, a través de l’arrendament o de la constitució o cessió de drets d’ús i gaudi, i no al gaudi, si més no temporal, de l’habitatge pel seu titular.
Normativa aplicada: art. 23.1 (Llei 35/2006)
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...
El govern de la Generalitat, mitjançant el Decret Llei 5/2025 publicat el 26 de març, ha introduït diverses modificacions importants que afecten als propietaris d’immobles a Catalunya, especialment en l’àmbit fiscal. Les principals novetats fiscals per a aquest 2025 són les següents: Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) S’actualitza la deducció per […]
...
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...