Serà un mecanisme que acabi incrementant els valors cadastrals?
El Real Decret 1020/1993 determina que el valor cadastral no pot superar el 50% del valor de mercat. A dia d’avui és el coeficient que s’utilitza en el mercat immobiliari.
L’establiment d’un nou valor de referència de mercat òbviament pot implicar una alteració pràctica d’aquesta relació entre valors de mercat i valor fiscal a efectes del cadastre.
Quina és la urgència de legislar sobre el valor de referència de mercat, quan hi ha una normativa vigent que és clara sobre la relació entre el valor de mercat i el valor cadastral? Perquè per via de la disposició final divuitena del Projecte de Llei de Pressupostos de l’Estat es vol fer drecera, provocant a més una forta inseguretat jurídica sobre el resultat.
Hem de tenir present que per la seva determinació i incorporació a la ponència de valors, quan es fa una revisió cadastral sempre s’han hagut de fer estudis de mercat.
D’aquí que aquesta modificació pot constituir un perill, atès que no se’n podran avaluar els resultats fins que es publiquin, quan toqui, els informes anuals del mercat immobiliari i també es coneguin les ignorades fonts d’informació de les que parla la llei per contrastar amb els preus comunicats pels notaris.
Per altra banda, no podem oblidar que els ajuntaments, a partir del cinquè any de feta la revisió cadastral del seu municipi, poden i solen demanar l’actualització d’aquets valors si entenen que s’han incrementat els valors de mercat respecte d’aquells vigents en el moment que es va fer la revisió cadastral. Anualment la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat publica els coeficients aplicables per a fer aquestes actualitzacions.
Per altre cantó, són habituals les revisions que afecten a determinades finques, i que incorporen alteracions respecte de les dades existents i acaben incrementant el valors cadastral d’aquestes finques en concret.
Els increments dels valors cadastrals no tan sols tenen una repercussió sobre la quota a liquidar de l’Impost de Béns Immobles (IBI) .Hem de tenir present que el valor cadastral dels immobles té una gran transcendència econòmica, perquè serveix per determinar gran part de les figures impositives que graven la propietat i el patrimoni. Afecta:
L’Impost sobre béns immobles (IBI)
L’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (Plusvàlua municipal)
L’Impost sobre successions i donacions
L’Impost sobre activitats econòmiques (IAE)
L’Impost sobre el patrimoni
L’Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) en l’atribució de les rendes del capital
immobiliari
L’Impost sobre transmissions patrimonials (ITP) a efectes de comprovació de valors
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...
El govern de la Generalitat, mitjançant el Decret Llei 5/2025 publicat el 26 de març, ha introduït diverses modificacions importants que afecten als propietaris d’immobles a Catalunya, especialment en l’àmbit fiscal. Les principals novetats fiscals per a aquest 2025 són les següents: Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) S’actualitza la deducció per […]
...