La Cambra de la Propietat de Girona es va convertir a finals d’octubre passat en un dels nous partners de la Càtedra d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV), gràcies a l’acord de col·laboració signat entre el Consell de Cambres de la Propietat de Catalunya, de la qual en formem part, i la URV.
La càtedra d’habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va ser creada pel Consell de Govern de la Universitat l’11 de juliol de 2013. És el resultat de la investigació i projectes sobre habitatge que es venien fent en l’àmbit jurídic des de 1996 per part del Grup de Recerca d’Accés a l’habitatge de la URV. Té com a objectiu crear una plataforma estable en investigació, docència i transferència de coneixements en matèria d’habitatge des d’un punt de vista interdisciplinari i internacional. És la primera d’aquestes característiques a Catalunya i una de les primeres a tot Espanya.
Els seus principals objectius són tres:
Impulsar els treballs d’investigació centrats en l’habitatge en l’àmbit local, espanyol i internacional. Es persegueix assolir dos objectius: que l’habitatge rebi la consideració de dret fonamental i d’actiu financer.
Portar a terme activitats de formació de diversa mena que contribueixin a millorar la formació dels agents econòmics del territori involucrats a l’entorn del món de l’habitatge.
Engegar activitats de transferència de coneixements i divulgació científica en els àmbits local, espanyol i internacional i tant per institucions públiques com privades. Espanya a diferència d’altres països no tenen tradició en l’estudi interdisciplinar de l’habitatge: no hi ha ni graus ni postgraus i només hi ha una càtedra a Saragossa. Per tant, aquesta serà la primera càtedra a Catalunya i la segona de tot l’Estat espanyol.
Les cambres de la propietat que abasten els serveis als propietaris de Catalunya i la seva representació sectorial fan efectiva un cop més la seva tasca de coadjuvar en l’estudi i la difusió de la propietat urbana.
El govern de la Generalitat, mitjançant el Decret Llei 5/2025 publicat el 26 de març, ha introduït diverses modificacions importants que afecten als propietaris d’immobles a Catalunya, especialment en l’àmbit fiscal. Les principals novetats fiscals per a aquest 2025 són les següents: Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) S’actualitza la deducció per […]
...
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...